Hemoroidi predstavljaju fiziološke strukture - vene, u završnom delu digestivnog trakta. Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Faktori koji mogu uticati na njihov nastanak su hronična konstipacija ili dijareja, poremećena crevna funkcija zbog prekomerne upotrebe laksativa ili klizmi, trudnoća, napinjanje tokom pražnjenja, nasledni faktori i svakodnevno dugotrajno zadržavanje na WC šolji. Vene se rastežu po pritiskom, zidovi postaju tanki i krvare, a ako se rastezanje i pritisak nastave, oslabljene vene prolabiraju napolje.

Najčešći znak postojanja hemoroidalne bolesti jeste pojava sveže krvi u predelu anusa. Ono je u početku manjeg intenziteta, tako da se tragovi mogu naći na toalet papiru ili čak na površini stolice. Sa napredovanjem bolesti krvarenje postaje intenzivnije i ukoliko se često ponavlja može dovesti do anemije. Ostala simptomatologija obuhvata svrab, nelagodnost, kao i bol prilikom pražnjenja. Pored anemije, komplikacije obuhvataju trombozu hemoroida kao i njihovo uklještenje, što dovodi do jakog bola i zahteva hirurško lečenje.

Klasična hirurška metoda rešavanja hemoroida se radi u opštoj anesteziji, dok se savremene metode izvode u kratkotrajnoj intravenskoj analgo-sedaciji u kombinaciji sa lokalnom infiltracionom anestezijom. Savremene metode lečenja su minimalno bolne, pa je samim tim i oporavak brz i pacijenti najčešće posle 24–48h mogu da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, dok je taj period kod klasične metode znatno duži.

Oblici hirurškog lečenja

  • Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija - THD predstavlja minimalno-invazivnu metodu kojom se ne narušava anatomski intregritet završnog dela debelog creva. Sluznica se ne seče i ne uklanja se hemoroidalno tkivo, već se vrši prešivanje dovodne arterij pod kontrolom Doppler sonde. Postoperativne neprijatnosti i mogućnost nastavka komplikacija su svedeni na minimum.

  • Laserska hemoroidoplastika - LHP predstavlja minimalno-invazivnu metodu kojom se takođe ne narušava anatomski intregritet završnog dela debelog creva. Koristeći laser vrši se koagulacija hemoroida iznutra, te se isti smanjuje i zatvara se dovodna arterija. Preciznost ove metode dozvoljava da okolno tkivo ostane neoštećeno. Postoperativne neprijatnosti i mogućnost nastavka komplikacija su svedeni na minimum.

  • LigasureTM radiofrekventna metoda predstavlja invazivnu metodu kojom se hemoroidi koagulišu i odstranjuju. Prednosti ove metode u odnosu na klasičnu po Milligan-Morgan-u hemoroidektomiju su miminalno krvarenje, manji postoperativni bol, kraći boravak u bolnici, brži povratak normalnim aktivnostima.

  • Sklerozacija hemoroida je procedura kojom se hemijsko sredstvo ubrizgava u dovodnu arteriju, čime se taj krvni sud uništava i prekida se snabdevanje hemoroida krvlju.

  • Ligacija (podvezivanje) hemoroida je procedura koja podrazumeva postavljanje gumice na bazu hemoroida čime se prekida dotok krvi i ishranjivanje tkiva hemoroida.

  • Hemoroidektomija po Milligan-Morgan predstavlja klasičnu invazivnu metodu kojom se uvećani hemoroidi odstranjuju.