Minimalno-invazivna kolorektalna hirurgija i transanalna endoskopska mikrohirurgija dve su mlade i napredne discipline minimalno invazivne hirurgije u kojima Srbija pokušava da uhvati korak sa svetom. Prim. dr Goran Ivić, saradnik Opšte bolnice "Aurora", jedan je od malobrojnih naših hirurga sa već velikim iskustvom i rutinskom praksom u izvođenju takvih operacija.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka u svetu je započela era minimalno invazivne hirurgije. Iako se često označava različitim terminima - "endoskopska", "minimalno invazivna", "laparoskopska" - ova napredna hirurgija za pacijenta znači isto, a to je znatno manja trauma u poređenju sa klasičnim "otvorenim" operacijama, manji rizik za razvoj postoperativnih infekcija i neuporedivo brži oporavak. Minimalno-invazivna hirurgija maksimalno pošteđuje okolna tkiva, uz jednako dobre terapijske rezultate kao i klasične operacije. Danas se primenjuje u gotovo svim granama medicine.

Prim. dr Goran Ivić, specijalista opšte hirurgije u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica i saradnik beogradske Opšte bolnice "Aurora", laparoskopskom hirurgijom debelog creva bavi se već punu deceniju. Iskustvo je sticao u najvećim evropskim centrima za laparoskopije, između ostalih i na oksfordskoj klinici "John Redcliffe" i nemačkoj Univerzitetskoj klinici u Tibingenu, gde je učio od pionira transanalne i minimalno invazivne hirurgije, čuvenog hirurga prof. Gerharda Buessa. Prim. dr Ivić danas primenjuje najsavremenije tehnike laparoskopskog uklanjanja tumora debelog creva, i to uz primenu Programa ubrzanog oporavka pacijenta.

Kao alternativu radikalnijim rešenjima klasične hirugije, transanalna endoskopska mikrohirurgija (TEM) nudi minimalno-invazivna rešenja, i to za uklanjanje promena na završnom delu debelog creva - rektalnih polipa i ranih karcinoma. Transanalne operacije se izvode kroz prirodni telesni otvor, anorektalni kanal, specijalno dizajniranim mikrohirurškim instrumentima, i omogućavaju uklanjanje tumora visoko u rektumu (do 20 cm), koji su inače dostupni samo kroz velike hirurške zahvate. Tehnika podrazumeva ulazak sa specijalnom vrstom rektoskopa, dužine 20cm i širine 4cm, u koji su integrisani operativni mikroskopi video-endoskopska kamera, dok su instrumenti specijalno zakrivljeni te hirurgu omogućavaju rad na veoma malom prostoru. Po odstranjenju tumora, sluznica se najčešće šije specijalnom tehnikom. U nekim slučajevima, kad je površina defekta mala, šivenje nije potrebno.

Transanalna endoskopska mikrohirugija sigurno jedna od najsofisticarnijih hirurških metoda. Osmišljena je s ciljem da omogući minimalno-invazivno hirurško lečenje i onih tumora (u srednjem i gornjem rektumu) koje gastroenterolozi kolonoskopski ne mogu da odstrane - tumora na širokoj bazi, početnih in situ carcinoma, odnosno intraepitelnih karcinoma, kao i ranih karcinoma T1 stadijuma sa povoljnim prognostičkim parametrima.

Od otvorenih operacija, pa čak i laparoskopskih, TEM se razlikuje po tome što ne zahteva rez na spoljašnjem delu tela, dok je rez u debelom crevu bezbolan, jer taj deo creva nema inervaciju za bol. Jedna od karakteristika TEM je, između ostalog, i to što omogućava odstranjenja velikih tumorskih površina bez defekta sluznice posle šivenja, što nije moguće izvesti bilo kojom drugom tehnikom.

U Srbiji je prvu operaciju ovog tipa 2004. godine izveo prim. dr Goran Ivić. Transanalnu endoskopsku mikrohirurgiju je usavršavao na samom izvorištu, u Tibingenu, u Nemačkoj, uz njenog tvorca, već pomenutog hirurga prof. Gerharda Buessa, koji je početkom devedesetih osmislio i kompletan instrumentarijum za TEM.

Postavite nam pitanje