Centar je specijalizovan za minimalno-invazivno hirurško lečenje preterane gojaznosti, kao i za dijetologiju.

Najčešća masovna, hronična, nezarazna bolest u 21. veku je gojaznost. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je 1991. godine definisala ovu bolest, a vrlo brzo proglasila i globalnu epidemiju gojaznosti. Prekomerna telesna masa jedan je od najvećih problema povezanih sa današnjim životnim stilom i ishranom.

Gojaznost je prekomerno nagomilavanje masne telesne mase, ne samo na vidljivim delovima organizma, odnosno ispod kože, nego pre svega u unutrašnjosti tela, kada se vitalni organi okružuju masnoćom, ili se masnoća ugrađuje u samo tkivo, kao što je to ugrađivanje npr. u jetru ("masna jetra").

Najznačajnija su oštećenja endokrinog sistema, kada se endokrini deo pankreasa "više troši" kod gojaznih ljudi, što vodi sigurno šećernoj bolesti. Mnogi pacijenti sa gojaznošču pate od "insulinske rezistencije", što jeste uvod u šečernu bolest. Srce i kardiovaskularni aparat rade pod pojačanim naporom, pa je propadanje ovog sistema izrazit kod gojaznih ljudi.

Masno tkivo se takođe ponaša kao jedna velika "endokrina žlezda" koja luči štetni "tumor nekrozis faktor", što izaziva oštećenja na unutrašnjim organima, jednako kao i na koži, tako da su kožne bolesti, pre svega ekcem i psorijaza takođe češći kod gojaznih ljudi.

Operacije protiv gojaznosti su počele sa se izvode intenzivno onda kada je postalo jasno da je rizik od iznenadne smrti kod preterano gojazne osobe mnogo veći nego sam rizik od operacije.

BariJatrijski hirurški postupci uzrokuju gubitak težine na sledeće načine:

  • restriktivnost - ograničavaju unos hrane tj. onemogućavaju unošenje velike količine hrane

  • malapsorptivnost - uzrokuju smanjenje apsorpcije ("upijanja") hranljivih materija

  • kombinovano - restriktivnost + malapsorptivnost

U opštoj bolnici "Aurora" izvode se sledeći tipovi operacija:

Gastric Bypass

Postoje dve komponente premošćavanja želuca ("gastric bypass"). Od želuca se prave dve celine - jedna male zapremine koja će biti "novi želudac" i ostatak koji se isključuje iz funkcije prihvatanja hrane. Potom se "nov želudac" povezuje sa tankim crevom. Na ovaj način je onemogućen unos velike količine hrane - "restriktivnost", a uz to ovakav mali želudac slabo vari hranu, čime se omogućuje i lošija apsorpcija ("upijanje") suspstanci iz hrane u tankom crevu - "malapsorptivnost". Što je najvažnije, preusmeravanje toka hrane proizvodi promene u crevnim hormonima koje promovišu sitost, suzbijaju glad i preokreću jedan od osnovnih mehanizama pomoću kojih gojaznost indukuje dijabetes tipa 2.

Prednosti ovog pristupa su:

  • Daje značajan dugoročni gubitak težine (60-80%)

  • Ograničava količinu hrane koja se može konzumirati

  • Može dovesti do uslova koji povećavaju potrošnju energije

  • Proizvodi povoljne promene u crevnim hormonima koje smanjuju apetit i poboljšavaju sitost

  • Tipično održavanje gubitka viška kilograma je veće od 50%

Nedostaci ovog pristupa su:

  • Tehnički je složena operacija i potencijalno ima veću stopu komplikacija

  • Može dovesti do dugoročnih nedostataka vitamina / minerala, posebno deficita vitamina B12, gvožđa, kalcijuma i folata

  • Generalno zahteva dužu hospitalizaciju

  • Zahteva pridržavanje dijetetskih preporuka, doživotno dodavanje vitamina / minerala i redovne kontrole

"Sleeve" gastrektomija

Laparoskopska rukavna ("sleeve") gastrektomija se izvodi tako što se uklanja približno 80% želuca. Preostali deo želuca je u obliku cevi koja podseća na bananu. Ova metoda je isključivo "restriktivna", tj. služi za onemogućavanje unosa preterane količine hrane, dok je apsorpcija ("upijanje") hranljivih materija nepromenjena.

Ispitivanja su pokazala daje ova operacija podjednako efikasna kao i premošćavanje želuca u smislu gubitka težine i poboljšanja ili remisije dijabetesa. Takođe, postoje dokazi koji sugerišu da je ovaj postupak efikasan u poboljšanju dijabetesa tipa 2 nezavisno od gubitka težine.

Prednosti ovog pristupa su:

  • Ograničava količinu hrane koju želudac može da primi

  • Izaziva brz i značajan gubitak težine. Tipično održavanje gubitka viška kilograma je veće od 50%

  • Vreme hospitalizacije je značajno kraće

  • Uzrokuje povoljne promene u crevnim hormonima koji suzbijaju glad, smanjuju apetit i poboljšavaju sitost

Nedostaci ovog pristupa su:

  • Postupak jenepovratan

  • Ima potencijal za dugoročni nedostatak vitamina

Eksperti Centra za hirurško lečenje preterane gojaznosti

Prof. dr

Miroslav Ilić

Specijalista opšte hirurgije

Prof. dr

Aleksandar Simić

Specijalista opšte hirurgije

Ass. dr

Ognjan Skrobić

Specijalista opšte hirurgije

Cenovnik

Specijalistički pregledi

  • Pregled specijaliste

    6.000,00

  • Kontrolni pregled specijaliste

    do 15 dana

    5.400,00

  • Pregled profesora

    6.400,00

  • Kontrolni pregled profesora

    do 15 dana

    6.000,00

  • Pregled kod specijaliste noću

    8.400,00

  • Ekspertsko mišljenje prof. dr Miroslava Ilića

    12.000,00

Operacije

  • "Sleeve" gastrektomija

    minimalno-invazivno - laparoskopski

    705.000,00

  • "Gastric bypass" po Roux-en-Y

    822.500,00

Navedene cene se odnose na operativni zahvat i provedene bolničke dane. Za sve informacije pozovite naš Call Centar 011 71 51 777.